Sağlık sıkıntılarının giderilmesinde yarar sağlayabilen maydanoz, çayıyla da tercih edilenler ortasında. Siz de gerçek demleme biçimini bilirseniz maydanozdan en tesirli halde yararlanarak, sıhhatiniz açısından olumlu bir gelişme yakalayabilirsiniz.
Sindirim sistemine yeterli tesir ettiği bilinen ve idrar yolları tedavilerinde kullanılan maydanoz çayı, kas spazmlarında da yarar sağlayabiliyor. Ayrıyeten regl akışını düzenlemek için de bayanlar ortasında tercih edilebiliyor. Pekala maydanoz çayı nasıl yapılır? Maydanoz çayını kimler, ne kadar tüketmeli? Maydanoz çayının ziyanları var mı?
Taze ya da kuru yapraklarından yararlanılan maydanoz, kök yahut tohumlarından da çay demlemeye uygun bir bitkisel tahlil sunuyor. İşte maydanoz çayı demlerken bilmeniz gerekenler…
Maydanoz çayı nasıl yapılır?
1. Taze maydanozdan çay yapımı
İlk olarak çaydanlıkta biraz su kaynatın. Bunun için bir cezve ya da minik bir tencereden de yararlanabilirsiniz.
Ardından maydanoz yapraklarını ayıklayın ve yeterlice yıkayın. Kuruladığınız maydanozlar çay için hazır hale gelecek. Su bardağının dörtte bir oranında maydanoz kâfi olacaktır.
Kaynar suya attığınız maydanozu 5-10 dakika demleyin.
Maydanozları bir fincanın tabanına koyun ve suyu üzerine ek edip, bir mühlet bu türlü demlenmesini bekleyin.
Daha sonra yaprakların gitmesi için süzme süreci yapın.
Sağlıklı bir tatlandırma için maydanoz çayınıza bal ek edebilirsiniz.
2. Kurutulmuş maydanozdan çay yapımı
Çaydanlık ya da cezvede bir bardak su kaynatın.
2 çay bardağı kadar kurutulmuş maydanoz yaprağını 5-10 dakika demleyin.
Çay bardağının altına yaprakları dizin, kaynar suyu üzerine ekleyin. 5-10 dakika demlemeyi de bu biçimde gerçekleştirin.
Yaprakları daha sonra süzgeç ile süzün ve yapraklardan büsbütün arındırın.
Sıcak bir halde çayı tüketmelisiniz. Soğuduğu vakit tadı yeterli olmayacaktır.
3. Maydanoz köklerinden çay yapımı
Saf ve arındırılmış bir bardak suyu tencerede ya da çaydanlıkta demleyin.
Ayıklayıp soğuk su ile güzelce yıkadığınız maydanoz köklerini, bir kenarda hazır edin. Maydanoz kökleri, 1 ya da 2 yemek kaşığı kadar kâfi olacaktır. Bu kökleri minik modüller formunda doğramayı unutmamalısınız.
Bu maydanoz köklerini de daha evvelki tanımlarda olduğu üzere demleyin. Akabinde bir çay fincanının tabanını dilimlenmiş ve demlenmiş köklerle doldurun.
Şeker koyabileceğiniz üzere sıcak çayınıza bal da ekleyebilirsiniz.
4. Maydanoz tohumundan çay yapımı
1 su bardağı suyu çaydanlıkta kaynatın.
Aldığınız maydanoz tohumlarını, 5 dakika demleyin. 1 çay fincanının altına 2 çay kaşığı kadar maydanoz tohumu koyun.
Önceden kaynattığınız suyu bu tohumların üzerine dökün. 5 dakika demlenmeye bırakın.
Demlenme sonrası tohumları süzün ve fazlalıkları atın.
Tohumlardan elde edilen çayın taze taze içilmesine dikkat edin.
Maydanoz çayı için kıymetli notlar
Elde edilen çayların sıcak tüketilmesi, daha âlâ bir yarar elde edilmesine yardımcı olacaktır.
Doğal tatlandırıcı için bal konulabilir.
Çaya limon sıkanlardansanız maydanoz çayında da limondan yararlanabilirsiniz.
Maydanoza karşı alerjiniz varsa bu çayları katiyetle tüketmemelisiniz. Ayrıyeten kimi ilaç ya da hastalıklara reaksiyon verebilen maydanozu, kesinlikle hekiminize başvurarak almalısınız.