Kapadokya’yı farklı katmanları ile sunmasının yanı sıra bölgenin mutfak mirasını korumak ve yaşatmak üzere çalışmalarına devam eden Argos in Cappadocia’da sunulan tecrübelerin başında gelen Anadolu mutfağının yıldızı Nahita, reçeteleri, pişirme teknikleri ve sunumlarıyla fark yaratmaya devam ediyor. Ünlü şef Ömür Akkor danışmanlığında Argos in Cappadocia bünyesinde yer alan Nahita, Anadolu köklerinden ilham alan ve beslenen, coğrafyasına, tarihine ve kültürel devamlılığa saygılı, dünyanın yeni yüzyılında eksik olan sağduyuyu işleyen ve bunu ideolojisine, hikâyesine ve tabaklarına yansıttığı mutfağının yaz lezzet keyfini Nahita Lounge’a taşıyor.
Dünyanın en eski görünümüne sahip bir tecrübe noktası olan ve Anadolu’nun tüm öğretilerine sahip çıkan Nahita, Nahita Lounge açılışı ile konuklarını yazın hoşluklarını ve ruhunu hissedebileceğiniz teras alanında yaşayan ve yaşatılan tarihin bir modülü olacağınız eşsiz tecrübe seyahate davet ediyor. Nahita Lounge, eşsiz Güvercinlik Vadisi ve Erciyes görüntüsüne sahip açık terası ile konuklarına Kapadokya tabiatı ile bütünleşecekleri unutulmayacak bir açık hava tecrübesi vaat ediyor.
Nahita Lounge’un lokal dokunuşlar ile yorumlanan yaza özel hazırlanan atıştırmalık menüsü ; Argos bahçelerinin ve Kapadokya bölgesinin esintilerini içeren imza kokteylleri mevsim öyküsünü yaşamak ve tatmak isteyen konuklarını bekliyor. Taş fırını ile birbirinden lezzetli gurme pidelerin pişeceği ve kokularıyla mest olacağınız özgün bir gastronomi tecrübesi de Nahita Lounge’un başka sürprizleri ortasında yer alıyor.
Anadolu mutfağını özümseyen yaz bahçesinden bir Nahita menüsü
Sürdürülebilirliği Anadolu gelenekleriyle ele alan ve menüsünde binlerce yıldır bu topraklarda kullanılan usullere yer veren Nahita, yeni yaz menüsünde yüklü olarak Argos bahçesinde yetişen ve toplanan mevsimsel, mahallî taze materyalleri kullanıyor.
Nahita’nın kendine has biçimi ile Anadolu’dan başlangıçların bulunduğu yaz menüsünde “Yaz Cacığı”, “Zahter Salatası” ve “Muhammara” servis ediliyor. Yaz menüsüne eklenen mevsim salataları; Bahçe Salata, Yeşil Kabak Salata, Semizotu Salata, Ekişili Domates Salata ve yemek öncesi lezzetli iştah açıcılar ortasında bulunan; Nahita Zeytinyağlısı, Börülce Ekşitme, Vişneli Yaprak Sarma, Köz Zerzevat Tabağı, Yağlama lezzetlerinde Argos bahçesinden toplanan eserlerin kullanımı, Anadolu mutfağının reçetelerini sahiplenme ve bölgede yetişen eserlerin kullanımı ön plana çıkıyor.
Ana yemeğe geçildiğinde ise menü, Anadolu mutfağından ziyafet niteliğinde seçeneklerden oluşuyor. Ana yemeklerde Hitit mutfağının binlerce yıllık reçetelerinden “Happena” öyküsüyle dikkat çekiyor. Happena, güçlü bir mutfak kültürü olan ve bu kültürü yazılı olarak da günümüze kadar ulaştıran Hititlerin beruwa ismi verilen kayısı püresiyle servis ediliyor ve etin yüksek ısıda zeytinyağında pişirilmesi ile hazırlanıyor. Mevsim menüsüne eklenen ‘’Kırcı Makarna’’, ‘’Izgara Küşleme’’ ile bir arada “Dana İncik”, “Dana Kaburga” ve “Nevşehir Tava” da bu menüde öne çıkıyor. Anadolu’nun klâsik yavaş pişirme ve demleme teknikleriyle hazırlanan bu tabaklar Anadolu mutfağı tecrübesini perçinliyor.
Nahita’nın tatlı menüsü de Anadolu gelenekselliğinden ayrılmadan bütünsel tecrübenin bir modülü oluyor. 200 yıllık tanım ile hazırlanan “Pekmezli Un Helvası”, geçmişle gelecek ortasında bir köprü kuran Nahita’da konuklarına tatlı bir son vaat ediyor. “Vişneli Ekmek Kadayıfı” “Muhallebili Yufkalı Baklava” ve ‘’ Yoğurtlu Meyve Salatası’’ ile lezzeti doruklara çıkarıyor.
İçinden köy geçen otel olarak anılan eşsiz öyküsü ile konuklarına her mevsim Kapadokya içerisinde farklı bir Kapadokya tecrübesi sunan Argos in Cappadocia, konuklarını Nahita ve Nahita Lounge’un eşlik ettiği yaz mevsim öyküsünü yaşamaya davet ediyor.
Adres : Kayabaşı Sokak. No:23 Uçhisar, Nevşehir
Telefon : +90 384 219 31 30
IG : @nahitacappadocia
NAHİTA Hakkında
Anadolu köklerinden ilham alan ve beslenen, coğrafyasına, tarihine ve kültürel devamlılığa saygılı, dünyanın yeni yüzyılında eksik olan sağduyuyu işleyen ve bunu ideolojisine, öyküsüne ve tabaklarına yansıtan Nahita…
Nahita’nın menüsünü de besleyen yaklaşık 60 km çapındaki alan, Neolitik Çağ’ın en kıymetli yerleşimlerini kapsıyor. Volkanik kalıntıların toprağı bereketlendirmesi sayesinde tarımın, hayvancılığın ve el işinde uzmanlığın da eklenmesiyle bu bölge, kendi vakti için biricik hale geliyor. Yaklaşık 11 bin yıldır ömrün kesintisiz devam ettiği sayılı yerlerden biri olan Kapadokya, toplumsal nizamın değiştiği, hayat ve kentleşmenin başladığı bu çağın en çarpıcı örneklerinden biri. Nahita, Anadolu mutfağını yine sahiplenirken, harikalık dileğinin yol açtığı israfa, “en’’lere ulaşmak için fazladan kullanılan kaynaklara karşı geliyor. Dünyaya, doğal ve kültürel mirasa yatırım olacak, gelecek kuşaklara miras kalacak yaklaşımları kimliğinde barındıran Nahita, çalışanlarına, konuklarına ve Anadolu’nun biriciği Kapadokya’ya karşı “İyi Bir Yer’’ olmayı savunuyor.
Nahita, “İyi Bir Yer’’ ideolojisinin ışığında, kendisine yalın, geçmişine bağlı ve bunu geleceğe aktaran bir mutfak kuruyor. Yağmur suyunu biriktirip kendi tarımını yapan, ürettiğini tüketen, atıklarını dönüştüren ve gereç tedarikinde yaklaşık 60 km çapının dışına çıkmayan, nihayetinde dünyaya, tabiata ve gelecek kuşaklara hürmetini lisana getiren “iyi” bir mutfak. Nahita, yemeği, tarihle, coğrafyayla ve kültürel mirasla tekrar ilişkilendirerek ve yaşatarak, reçeteleriyle, pişirme teknikleriyle ve sunumları ile konuklarına Anadolu’yu yaşama fırsatı sunuyor.
Nahita, Kapadokya’nın kalbinde, binlerce yıllık bir manastır yerleşkesi, buna bağlı mağaralar, yeraltı tünelleri ve tarihi konutlardan oluşan kalıntıların onarımıyla hayata geçirilen Argos in Cappadocia’da yer alıyor. Kapadokya’yı özel tecrübelerle kucaklayan Argos in Cappadocia ile birbirini besleyen bir kurguya imza atan Nahita, Anadolu mutfağı ile konuklarını büyülüyor.