Özel günlerin kurtarıcısı, eriyene kadar çırpın! İçinden süt fışkırıyor, yiyen vazgeçemiyor Posted on Eylül 29, 2024Author admin 0 Son yıllarda Türkiye’de tanınan olan trileçe tatlısı sütlü şerbeti ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Balkanlara ilişkin olduğu bilinen tatlının geçmiş devirlerde İspanya’ya dayandığı belirtiliyor. İspanyolların ‘Tres Leches’ ismi verilen tatlısı inek, keçi ve manda sütünden elde ediliyor. Fakat kökeni neresi olursa olsun, lezzeti yiyenleri büyülemeye devam ediyor. İşte en lezzetli trileçe tanımı. Trileçe tatlısının orjinalinde inek, keçi ve manda sütüyle üretildiği söylenir. Lakin günümüzde süt ve krema kullanarak nefis lezzeti yakalamak mümkün. Farklı aromalar kullanılsa da gelenekse trileçe karamel soslu olarak hazırlanır. Evreli olarak hazırlanan bu tatlı için hangi gereçler gerekiyor? İşte tanımı. Malzemeler – Kek için 6 küçük uzunluk yumurta– 1 su bardağı şeker– 1 çimdik tuz– 1 çay bardağı ılık su– 2 su bardağı un– 1 çay bardağı nişasta– 2 kabartma tozu– 1 vanilya Karamel için; – 1 su bardağından az şeker– 1,5 su bardağı su– 2 tatlı kaşığı dolusu nişasta + 1 çay bardağı su Şerbet için; – 1 litre süt (1 su bardağı süt dondurucuya ayrılacak)– 3 çorba kaşığı şeker– 1 kutu sıvı krema (pastalar için)– 2 poşet kremşanti ve ayrılan 1 su bardağı soğuk süt İlk olarak yumurtanın beyazını ayırıp biraz tuz ek ederek kar beyazı olana kadar çırpın. Başka kabın içerisine ise yumurta sarısı ve şekeri rengi açılana dek çırpın. Üzerine hafif sıcaklıkta suyu ekleyip tekrar çırpın. Son olarak un, nişasta, kabartma tozu ve vanilya ekleyip tekrar çırpın. Öbür kapta çırptığınız yumurta beyazını ek edip söndürmeden karıştırın. Sonrasında, yağlı kağıt serili borcama boşaltıp 150-160 derece fırında pişirin. Şerbet için 1 su bardağı ayrılan sütü, şeker ve kremayı tencereye dökün. Kaynama etabına gelmeden ocaktan alıp ılıklaşmasını bekleyin. Karameli için uygun bir kaba şekeri ekleyip eritin. Üzerine su ek edip kaynatın. Şeker eridiğinde nişasta ve 1 çay bardağı suyu karıştırıp şekerli suya boşaltın. Yoğunlaşana kadar karıştırıp akabinde bekletin. Fırından çıkan kekiniz büsbütün soğuduğunda ılık şekerli şerbeti döküp emilmesi için bekleyin. Bu sırada kremşantiyi hazırlayabilirsiniz. Ayırdığınız süt ile 2 poşet şanti tozunu sertleşene kadar çırpın. Bu karışımdan 1 çorba kaşığı ayırın. Kek soğuduktan sonra şantiyi her yere eşit biçimde boşaltıp düzeltin. Üzerine soğuk karameli döküp kaplayın. Ayırdığınız şantiyi hafif suyla akıcı hale getirin. Buzdolabı poşetiyle sıktıktan sonra kürdanla çizikler atarak şekillendirebilirsiniz.