ABD merkezli AARP’ye nazaran, 50 yaş üstü yetişkinlerin %78’inden fazlası besin desteği kullanıyor ve 65 yaş üstü bireylerde bu sayı %83’e çıkıyor.
Diyetisyen ve “Flat Belly Cookbook for Dummies” kitabının ortak muharriri Tara Collingwood, “Yaşlandıkça, bedenimiz kimi büyük fizyolojik değişikliklerden geçiyor. Ve nüfusumuz yaşlandıkça, hipertansiyon, kalp hastalığı ve bunama ve Alzheimer üzere yaşlanmayla alakalı öteki hastalıklar artmaya devam edecek.” diyor.
ABD merkezli diyetisyen, “Hem erkekler hem de bayanlar kemik kaybına, kas kaybına, hormonal değişikliklere ve korkulan orta yaş yayılmasına karşı hassastır. Bu değişiklikleri ağrıyan eklemlerimizde, görme bozukluğumuzda, kalp komplikasyonlarımızda, kilo alımımızda, hafıza tutma yeteneğimizin azalmasında ve güç eksikliğimizde görüyoruz ve hissediyoruz; bunların hepsi direkt beslenmeyle ilişkilidir.” diye ekliyor.
Collingwood ayrıyeten, “Besinleri eski yordam yiyeceklerden almak her vakit en uygunu olsa da, bu süratli tempolu dünyada çoğumuz düzgün yemek yemeye yahut gereğince dinlenmeye vakit ayırmıyoruz. Sağlıklı bir diyet uygulasak bile, büyük ihtimalle doğal besin zenginliğinden mahrum topraktan ve çok sürece tabi tutulmuş yiyeceklerden gereksinimimiz olan vitamin ve mineralleri almıyoruz. İşte bu noktada destekler bir güvenlik ağı sağlayabilir ve yaşlanmanın tahribatını önlemeye yardımcı olabilir.” diyor.
Bunun da insanları belli vitaminleri dışarıdan almaya ittiğini söyleyen uzman, orta yaşlı yetişkinlerin 50 yaşından sonra kullanması gereken vitaminlerden kimilerini şöyle sıralıyor…
1. KALSİYUM
Collingwood, “Günlük olarak en az iki kalsiyum açısından varlıklı besin kaynağı tüketmiyorsanız, kemik yoğunluğunuzu korumak için kalsiyum desteği almanızı öneririm” diyor.
Son vakitlerde yapılan bir araştırma da, kalsiyumun omurların büsbütün kırılma riskini azaltabileceğini ortaya koydu.
2. D VİTAMİNİ
Kalsiyum, D vitamini ile birlikte azamî tesirli olabilir. D vitamini eksikliği obezite ve güneş ışığı eksikliği ile ilişkilidir. Yaşlandıkça, bedenimiz güneş ışığını D vitaminine dönüştürme konusunda daha az yetenekli hale gelir, bu nedenle sıhhat uzmanınız destek önerebilir.
3. B12 VİTAMİNİ
Yaşlı yetişkinlerin kan, hudut ve genetik sıhhati düzenlemede değerli bir rol oynayan B12’yi emmeleri daha zordur. Vejetaryen yahut vegan olan bireyler yahut mide asidi inhibitörleri kullanan bireylerde B12 vitamini eksikliği olma mümkünlüğü daha yüksektir.