Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıyeten, sodyum, bedenin su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Edirne’de ’14-20 Mart tarihleri ortasında kutlanan ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ münasebetiyle Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kentte faaliyet gösteren işletmelere ve sıhhat işçilerine yönelik program düzenlendi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen aktiflikte Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. İshak Yıldırım ve Prof. Dr. Sedat Üstündağ, çok tuz kullanımının oluşturacağı sıhhat meseleleri hakkında bilgi verdi.
“SESSİZ SERİ KATİL”
Programda konuşmacı olarak yer alan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, felç geçiren her 4 beşerden 3’ünün çok tuz tüketiminden hayatını kaybettiğini tabir ederek, tuzun sessiz bir seri katil olduğunu söyledi. Üstündağ, çok tuz tüketiminin çeşitli sıhhat problemlerini da beraberinde getireceğine dikkat çekti.
YEMEKTEN SONRA ÇABUCAK UYKUNUZ GELİYORSA DİKKAT
Her bireyin genetik ve biyolojik özelliklerinin farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Üstündağ, kalabalığa, sese tahammül edemeyen ve akşam yemeğinden sonra çabucak uykusu gelenlere kesinlikle kan basıncını ölçtürmeleri teklifinde bulundu. Tuzu kısmanın pek çok ilacı kullanmaktan daha tesirli bir kan basıncı düşüşü sağlayacağının altını çizen Prof. Dr. Üstündağ, grafiğe bakıldığında 50-60 yaş ortası bireylerin yarısından fazlasının hipertansiyon olduğunu ve yaş ilerledikçe hastalığa yakalanma oranının daha fazla olacağına değindi.
“GÜNLÜK TUZ TÜKETİMİ İÇİN 5 GRAM VE ALTINDA OLMALI”
İnsanların tuzu ve hipertansiyonu tanımadığını aktaran Prof. Dr. Üstündağ, kan basıncının denetim altına alınabildiği hasta oranının yüzde 28 olduğuna vurgu yaptı.
Programda konuşan Vilayet Sıhhat Müdürü İshak Yıldırım, Dünya Sıhhat Örgütü’nün günlük tuz tüketimi için 5 gram ve altında bir önerisi olduğunu ve bu 5 gramın tepeleme bir çay kaşığına denk geldiğini aktardı. Toplantının akabinde iştirakçilere, hipertansiyon ve çok tuz tüketimine bağlı oluşan hastalıklara ait bilgilendirici broşür dağıtıldı.